BAHAN-BAHAN
1 potong ikan - bahagian kepala ( ikan merah, tenggiri, terubuk)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 cm. halia
1 cm. kunyit hidup
10 cili padi
1 satu teh sudu ciliboh
1 batang serai
Beberapa tangkai daun kesum
1 kuntum bunga santan
2 keping asam gelugur
Garam, sedikit gula dan serbuk perasa
Sedikit belacan
CARA CARA
1. Cili padi, bawang merah dan putih, halia dan belacan ditumbuk lumat
2. Serai diketuk dan bunga kantan dibelah empat
3.Ikan dibersihkan, masukkan ke dalam periuk bersama 4 - 5 cawan air
4. Masukkan bahan yang telah ditumbuk tadi serta garam, gula, serai, asam gelugur, daun kesum dan bunga kantan. Biarkan ia mendidih, kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan