Sabtu, Julai 24, 2010

NASI DAGING

BAHAN-BAHAN

1 kg beras basmathi--basuh dan toskan
1 kg daging--dipotong kecil
1 bungkus sup bunjut
1 sudu makan rempah kurma dicampurkan sedikit air
2 sudu makan minyak masak
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia diketuk
Sedikit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang
Garam dan gula secukup rasa

(Sup)
1 liter air
2 biji tomato
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 bungkus sup bunjut 2 cm halia
garam

(Air asam)
2 biji cili merah dihiris nipis
10 biji cili padi dihiris
2 biji bawang besar dipotong dadu
Secawan air asam jawa
3 biji cili besar ditumbuk dengan sedikit belacan dan garam.

CARA-CARA

1. Rebus daging dlm air yg banyak sehingga lembut. Masukkan garam secukup rase dan masaklah sehingga daging empuk. Asingkan daging sementara air rebusan dibahagi 2 untuk sup dan nasi.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis sampai wangi. Masukkan rempah kurma. Goreng sehingga hilang bau rempah.
3. Masukkan air rebusan daging sama banyak dgn sukatan beras. Masukkan halia dan sebungkus sup bunjut. Didihkan.
4.Masukkan beras ,daging rebus dan biarkan sehingga masak.
5 Bagi sup pula, masukkan semua bahan sup ke dlm lebihan air rebusan daging dan dididihkan.
6.Cara membuat air asam, campurkan semua bahan di atas. Gaulkan sehingga sebati.

Tiada ulasan:

Cari Blog Ini